bertukar kepada wordpress
kisah blogger

Perlu ke bertukar kepada WordPress?

Bila ada blogger tanya pendapat saya, “Perlu ke bertukar kepada WordPress?” Saya pasti akan jawab “tak perlu pun bertukar kepada WordPress“. Maka akan ada pertikaian disitu, sebab saya sendiri guna WordPress. Jadi kenapa saya kata tak perlu tukar kepada WordPress sedangkan saya sendiri guna WordPress dan ambil job untuk buat blog dan website menggunakan WordPress, dan buat servis pindahkan blog…

Continue Reading

idea nama domain yang sesuai
kisah blogger, Tips Blogging

Idea nama domain yang sesuai

Masalah nak cari idea nama domain yang sesuai ni biasanya dihadapi blogger yang pertama kali nak beli domain atau mereka yang beralih dari blogspot atau wordpress.com kepada self-hosted wordpress. Apa beza wordpress.com dengan self-hosted wordpress? baca ni >> beza wordpress.com dan wordpress.org Kebanyakkan yang upah saya untuk buat blog, selalu mintak idea nama domain yang sesuai. Pada saya, hampir semua…

Continue Reading

pengalaman berblog saya
kisah blogger

Pengalaman berblog 12 tahun

Sebenarnya saya tak tahu nak bagi tajuk apa untuk entri ni, cuma saya nak kongsikan apa yang saya nampak sepanjang saya jadi blogger selama 12 tahun. Jadi.. saya buatlah tajuk pengalaman berblog 12 tahun. Dah lama dah saya nak buat entri pengalaman berblog 12 tahun ni dah lama dah saya nak buat. Dah bertahun-tahun dah saya nak buat, setiap tahun…

Continue Reading

tajuk ke isi kandungan
kisah blogger, Tips Blogging

tu tajuk ke isi kandungan?

Saya pelik dengan 1 group blogger ni, tajuk entri diorang panjang tak hengat, sampai saya tertanya-tanya, tu tajuk ke isi kandungan dah? Tajuk dia je dah menceritakan segalanya. Dah tak payah dah korang klik link dia tu, dah tau dah cerita pasal penyakit dia dah kurang sebab makan ubat ni Macam mana boleh tahu? Sebab tajuk entri dia “Penyakit ehem…

Continue Reading

banyak blog
kisah blogger

Berapa banyak blog saya ada?

Well… dah ada yang mula bertanya¬†Berapa banyak blog saya ada? , jadi saya akan jawab di sini. Kenapa saya perlu jawab disini? Sebab akan datang bila ada orang tanya, saya akan bagi link entri ni je. Senang. Berapa banyak blog saya ada? Ok… berapa banyak blog saya ada? Jawapannya adalah… banyak… lebih dari yang anda akan sangka. Tapi yang saya…

Continue Reading