maklumat pelawat blog kita
Tips Blogging

Macam mana google tahu maklumat pelawat blog kita?

Kebanyakan blogger mesti tahu dan ada akaun google analytics kan? Mesti anda pernah tengok maklumat pelawat blog anda kan? macam… Sistem Operasi, browser, umur, jantina, negeri dan sebagainya kan? Persoalannya, macam mana Google tahu maklumat pelawat blog kita ni? Benda paling senang nak jawab. Berikut adalah antara produk-produk utama Google: Google.com Gmail Google Chrome Android Jadi, yang mana yang anda…

Continue Reading

group blog
Tips Blogging

Senarai group blog facebook

Dah lama dah saya nak buat entri senarai group blog di facebook ni. Asyiklah tertangguh. Punca utama asyik tertangguh nak buat entri senarai group blog di facebook ni adalah kerana terlalu banyak sangat group ping blog kat facebook. Ada diantara group blog di facebook ni, sayalah adminnya… admin atas nama je, sebab saya bukan rajin sangat pun nak mengadap facebook.…

Continue Reading

hosting tu apa
Teknikal Blog

Hosting tu apa?

Entri ni saya wujudkan untuk menerangkan hosting tu apa benda sebab letih dh nk menaip panjang-panjang nak terangkan hosting tu apa bila orang tanya. Hosting ni ada juga yang sebut server. Nak kata salah tu tidak.Nak kata betul pun kurang tepat. Sebab, hosting ni memanglah duduknya didalam server. Hosting ni ada banyak kategori, tapi yang tu kita bincang lain kali…

Continue Reading

tulis panjang-panjang
Tips Blogging

macam mana nak tulis panjang-panjang?

Salah satu tips seo terbaik adalah, panjang entri mesti lebih 300 patah perkataan. Macam mana nak tulis panjang-panjang sampai lebih 300 patah perkataan tu? Mungkin benda ni agak susah terutama sekali kalau korang masih baru dalam dunia penulisan. Mungkin korang dah puas cari cara macam mana nak membolehkan korang untuk menulis lebih panjang. Mungkin korang dah pernah menghadiri bengkel penulisan,…

Continue Reading

buat blog fi
kisah blogger

Siapa yang kena buat blog?

Siapa yang kena buat blog? adakah Internet Marketer sahaja? adakah orang IT sahaja? saya suka bila ada orang tanya soalan ni. atau dia tanya ” perlu ke saya buat blog? ” tapi saya tak suka bila ada orang kata dia orang biasa dan tak perlu pun buat blog. Siapa yang kena buat blog? pada saya, semua orang. Kalau pengemis mampu…

Continue Reading