bilangan entri untuk dapat banyak trafik
Tips Blogging

Jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik

Selalu saya pesan kepada mereka yang buat blog dengan saya (upah saya untuk binakan blog untuk mereka), banyakkan bilangan entri di blog mereka. Terutama sekali bila mereka baru buat blog. Jadi adalah yang tanya banyak tu berapa minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik? Bila nak jelaskan berapa jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik tu, susah nak dijelaskan…

Continue Reading

maklumat pelawat blog kita
Tips Blogging

Macam mana google tahu maklumat pelawat blog kita?

Kebanyakan blogger mesti tahu dan ada akaun google analytics kan? Mesti anda pernah tengok maklumat pelawat blog anda kan? macam… Sistem Operasi, browser, umur, jantina, negeri dan sebagainya kan? Persoalannya, macam mana Google tahu maklumat pelawat blog kita ni? Benda paling senang nak jawab. Berikut adalah antara produk-produk utama Google: Google.com Gmail Google Chrome Android Jadi, yang mana yang anda…

Continue Reading

group blog
Tips Blogging

Senarai group blog facebook

Dah lama dah saya nak buat entri senarai group blog di facebook ni. Asyiklah tertangguh. Punca utama asyik tertangguh nak buat entri senarai group blog di facebook ni adalah kerana terlalu banyak sangat group ping blog kat facebook. Ada diantara group blog di facebook ni, sayalah adminnya… admin atas nama je, sebab saya bukan rajin sangat pun nak mengadap facebook.…

Continue Reading

tulis panjang-panjang
Tips Blogging

macam mana nak tulis panjang-panjang?

Salah satu tips seo terbaik adalah, panjang entri mesti lebih 300 patah perkataan. Macam mana nak tulis panjang-panjang sampai lebih 300 patah perkataan tu? Mungkin benda ni agak susah terutama sekali kalau korang masih baru dalam dunia penulisan. Mungkin korang dah puas cari cara macam mana nak membolehkan korang untuk menulis lebih panjang. Mungkin korang dah pernah menghadiri bengkel penulisan,…

Continue Reading

idea nama domain yang sesuai
kisah blogger, Tips Blogging

Idea nama domain yang sesuai

Masalah nak cari idea nama domain yang sesuai ni biasanya dihadapi blogger yang pertama kali nak beli domain atau mereka yang beralih dari blogspot atau wordpress.com kepada self-hosted wordpress. Apa beza wordpress.com dengan self-hosted wordpress? baca ni >> beza wordpress.com dan wordpress.org Kebanyakkan yang upah saya untuk buat blog, selalu mintak idea nama domain yang sesuai. Pada saya, hampir semua…

Continue Reading