bilangan entri untuk dapat banyak trafik
Tips Blogging

Jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik

Selalu saya pesan kepada mereka yang buat blog dengan saya (upah saya untuk binakan blog untuk mereka), banyakkan bilangan entri di blog mereka. Terutama sekali bila mereka baru buat blog. Jadi adalah yang tanya banyak tu berapa minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik? Bila nak jelaskan berapa jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik tu, susah nak dijelaskan…

Continue Reading

maklumat pelawat blog kita
Tips Blogging

Macam mana google tahu maklumat pelawat blog kita?

Kebanyakan blogger mesti tahu dan ada akaun google analytics kan? Mesti anda pernah tengok maklumat pelawat blog anda kan? macam… Sistem Operasi, browser, umur, jantina, negeri dan sebagainya kan? Persoalannya, macam mana Google tahu maklumat pelawat blog kita ni? Benda paling senang nak jawab. Berikut adalah antara produk-produk utama Google: Google.com Gmail Google Chrome Android Jadi, yang mana yang anda…

Continue Reading

group blog
Tips Blogging

Senarai group blog facebook

Dah lama dah saya nak buat entri senarai group blog di facebook ni. Asyiklah tertangguh. Punca utama asyik tertangguh nak buat entri senarai group blog di facebook ni adalah kerana terlalu banyak sangat group ping blog kat facebook. Ada diantara group blog di facebook ni, sayalah adminnya… admin atas nama je, sebab saya bukan rajin sangat pun nak mengadap facebook.…

Continue Reading

tulis panjang-panjang
Tips Blogging

macam mana nak tulis panjang-panjang?

Salah satu tips seo terbaik adalah, panjang entri mesti lebih 300 patah perkataan. Macam mana nak tulis panjang-panjang sampai lebih 300 patah perkataan tu? Mungkin benda ni agak susah terutama sekali kalau korang masih baru dalam dunia penulisan. Mungkin korang dah puas cari cara macam mana nak membolehkan korang untuk menulis lebih panjang. Mungkin korang dah pernah menghadiri bengkel penulisan,…

Continue Reading

idea nama domain yang sesuai
kisah blogger, Tips Blogging

Idea nama domain yang sesuai

Masalah nak cari idea nama domain yang sesuai ni biasanya dihadapi blogger yang pertama kali nak beli domain atau mereka yang beralih dari blogspot atau wordpress.com kepada self-hosted wordpress. Apa beza wordpress.com dengan self-hosted wordpress? baca ni >> beza wordpress.com dan wordpress.org Kebanyakkan yang upah saya untuk buat blog, selalu mintak idea nama domain yang sesuai. Pada saya, hampir semua…

Continue Reading

tajuk ke isi kandungan
kisah blogger, Tips Blogging

tu tajuk ke isi kandungan?

Saya pelik dengan 1 group blogger ni, tajuk entri diorang panjang tak hengat, sampai saya tertanya-tanya, tu tajuk ke isi kandungan dah? Tajuk dia je dah menceritakan segalanya. Dah tak payah dah korang klik link dia tu, dah tau dah cerita pasal penyakit dia dah kurang sebab makan ubat ni Macam mana boleh tahu? Sebab tajuk entri dia “Penyakit ehem…

Continue Reading

ebook belajar seo
Tips Blogging

ebook belajar Seo yang wajib dimiliki

Kali ni saya nak kongsikan satu ebook belajar Seo yang telah saya miliki dan saya rasa semua pemilik laman web dan blogger terutamanya wajib miliki. Walaupun saya dah lama berblogging dan Seo bukanlah satu benda yang asing pada saya, tapi banyak juga perkara yang dapat saya belajar dan refresh buku ini. eBook belajar Seo ni sesuai untuk semua blogger, tak…

Continue Reading

blogger pergi event
Tips Blogging

Perlukah blogger pergi event untuk berjaya?

Mesti anda selalu nampak, atau dengar atau tahu yang ramai blogger pergi event sana sini, dan blogger tersebut bukanlah blogger yang cap ayam. Blogger terkenal. Jadi… perlukah blogger pergi event untuk menjadi blogger yang berjaya? Kalau tanya saya, saya akan jawab, tak perlu pun sebenarnya. Antara contoh yang saya boleh beri, blogger yang gah namanya, blognya hampir semua orang tahu…

Continue Reading

Tips Blogging

Macam mana nak bagi keyword hijau dalam yoast

Bukan sekali, bukan dua kali, tapi dah banyak kali terjadi dimana blogger lain tanya dengan saya, macam mana nak bagi keyword hijau dalam yoast atau macam mana nak dapatkan score hijau dalam Seo yoast. Yg ni ambik masa gak sbnrnye utk memahami dan menguasai… Bergantung kepada ilmu dan pengalaman seorang blogger tu dalam dunia blogging Tapi saya share jugak cara…

Continue Reading

iklan di blog
Tips Blogging

Perlu ke pasang iklan di blog?

Ada blogger, nak kata blogger baru, taklah baru sangat, agak lama mula bertanya Perlu ke pasang iklan di blog? Pada saya, ia soalan atau topik yang bagus untuk dibincangkan atau ditulis di blog. Kalau tanya saya, jawapan saya sangatlah subjektif atau ayat mudahnya ‘ terpulang ‘ kepada pemilik blog. Pada saya, menulis blog memerlukan satu effort yang agak tinggi. Sebab…

Continue Reading