hosting tu apa

Hosting tu apa?

Published on :

Entri ni saya wujudkan untuk menerangkan hosting tu apa benda sebab letih dh nk menaip panjang-panjang nak terangkan hosting tu apa bila orang tanya. Hosting ni ada juga yang sebut server. Nak kata salah tu tidak.Nak kata betul pun kurang tepat. Sebab, hosting ni memanglah duduknya didalam server. Hosting ni […]

malas update

Jangan malas nak update

Published on :

Janganlah malas nak update, itulah yang saya nak ingatkan kepada pemilik blog wordpress. WordPress yang saya maksudkan kat sini adalah self-hosted wordpress, bukan wordpress yang kat wordpress.com tu ye. Apa beza antara wordpress self-hosted dengan wordpress yang kat wordpress.com? Secara ringkasnya, wordpress di wordpress.com tu anda boleh mula dengan percuma, […]

syarikat hosting terbaik

Cadangan syarikat hosting terbaik untuk blogger

Published on :

Patutnya tajuk entri ni saya nak tulis cadangan syartikat hosting terbaik untuk blogger yang baru nak berjinak-jinak dengan wordpress, tapi panjang sangatlah pulak kan? Jadi saya guna setakat cadangan syarikat hosting terbaik untuk blogger je. Walaupun saya telah berjinak-jinak dalam dunia blogger sejak 2006, tapi saya mula mengenali dan menggunakan […]

submit sitemap google

Cara submit sitemap blogspot di Google Webmaster Tools

Published on :

Salah satu perkara yang kita perlu buat untuk membolehkan website atau blog kita mudah di index oleh google adalah dengan submit sitemap di Google Webmaster Tools. Jadi hari ini saya akan kongsikan cara submit sitemap blogspot di Google Webmaster Tools. Saya biasa menggunakan wordpress, cara wordpress jauh berbeza dengan cara […]