buat akaun wordpress.com
Teknikal Blog

buat akaun wordpress.com walaupun….

Buat akaun wordpress.com walaupun…. apa? hahahaha… tajuk macam tergantung kan? bukan saja-saja gantung tak bertali macam tu, tapi ada sebab, kenala buat macam tu. Harap faham. Entri ni tak terhad kepada pengguna wordpress sahaja, pengguna blogspot dan platform-platform blogging lain pun digalakkan buat akaun wordpress.com ni juga. Dan saya memandang tinggi kepada blogger yang buat akaun wordpress.com walaupun mereka bukan…

Continue Reading

hosting tu apa
Teknikal Blog

Hosting tu apa?

Entri ni saya wujudkan untuk menerangkan hosting tu apa benda sebab letih dh nk menaip panjang-panjang nak terangkan hosting tu apa bila orang tanya. Hosting ni ada juga yang sebut server. Nak kata salah tu tidak.Nak kata betul pun kurang tepat. Sebab, hosting ni memanglah duduknya didalam server. Hosting ni ada banyak kategori, tapi yang tu kita bincang lain kali…

Continue Reading

malas update
Teknikal Blog

Jangan malas nak update

Janganlah malas nak update, itulah yang saya nak ingatkan kepada pemilik blog wordpress. WordPress yang saya maksudkan kat sini adalah self-hosted wordpress, bukan wordpress yang kat wordpress.com tu ye. Apa beza antara wordpress self-hosted dengan wordpress yang kat wordpress.com? Secara ringkasnya, wordpress di wordpress.com tu anda boleh mula dengan percuma, tak perlu beli domain, tak perlu hosting, tapi benda free…

Continue Reading

syarikat hosting terbaik
Teknikal Blog

Cadangan syarikat hosting terbaik untuk blogger

Patutnya tajuk entri ni saya nak tulis cadangan syartikat hosting terbaik untuk blogger yang baru nak berjinak-jinak dengan wordpress, tapi panjang sangatlah pulak kan? Jadi saya guna setakat cadangan syarikat hosting terbaik untuk blogger je. Walaupun saya telah berjinak-jinak dalam dunia blogger sejak 2006, tapi saya mula mengenali dan menggunakan hosting sejak tahun 2008. Sejak 2008 sehingga 2017, saya telah…

Continue Reading

upload video di blog
Teknikal Blog

upload video di blog

Sorang client webdesign saya whatsapp saya, nak tanya boleh ke nak upload video di blog wordpressnye. Bila datang mode particular saya, saya akan tanyalah nak letak dalam post ke? Sebab kalau kata nak upload je, tak jadi masalah, sebab ada sesetengah orang upload, lepastu dia share link video tu kepada orang lain, bukan share dalam entri, so pastinya lah boleh.…

Continue Reading