blogger boleh jadi kaya ebook
kisah blogger

Jadi blogger boleh kaya ke?

Boleh… Kalau jadi blogger boleh kaya, kenapa tak boleh pulak? Korang berikan sebab kenapa jadi blogger tak boleh jadi kaya? Dah 12 tahun saya jadi blogger, macam-macam perkara telah saya lalui. Macam-macam benda saya dah lihat. Saya dah lihat banyak blogger baru muncul, meminta ilmu dari blogger otai, kemudia bila naik mendadak, dari blogger jadi editor syarikat penerbitan, jadi blogger…

Continue Reading

blogger untuk buat review
kisah blogger

cabaran seorang blogger untuk buat review

Adalah penting untuk anda memilih Niche yang sesuai dengan kemampuan anda. Sebab, bila anda memilih Niche tu, anda mungkin perlu buat review untuk produk atau perkhidmatan tu. Jadi, Harini, saya nak tunjukkan dan kongsikan cabaran seorang blogger untuk buat review. Kenapa saya buat entri pasal cabaran seorang blogger untuk buat review ni? Sebab ramai orang pandang remeh akan cabaran seorang…

Continue Reading

motivasi untuk menulis blog
kisah blogger

Motivasi untuk menulis blog

Motivasi untuk menulis blog ni sangat penting, terutama sekali jika anda baru menceburkan diri dalam dunia blogging ni atau anda baru buat blog, macam dua blog saya ni iaitu sayablogger.com ni dan sayabukancikgu.com. Cabaran utama dalam dunia penulisan ni adalah Writer’s Block, yang bermaksud sama ada klita tak dapat menghasilkan penulisan baru atau tak dapat nak siapkan penulisan yang kita…

Continue Reading

buat akaun wordpress.com
Teknikal Blog

buat akaun wordpress.com walaupun….

Buat akaun wordpress.com walaupun…. apa? hahahaha… tajuk macam tergantung kan? bukan saja-saja gantung tak bertali macam tu, tapi ada sebab, kenala buat macam tu. Harap faham. Entri ni tak terhad kepada pengguna wordpress sahaja, pengguna blogspot dan platform-platform blogging lain pun digalakkan buat akaun wordpress.com ni juga. Dan saya memandang tinggi kepada blogger yang buat akaun wordpress.com walaupun mereka bukan…

Continue Reading

bilangan entri untuk dapat banyak trafik
Tips Blogging

Jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik

Selalu saya pesan kepada mereka yang buat blog dengan saya (upah saya untuk binakan blog untuk mereka), banyakkan bilangan entri di blog mereka. Terutama sekali bila mereka baru buat blog. Jadi adalah yang tanya banyak tu berapa minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik? Bila nak jelaskan berapa jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik tu, susah nak dijelaskan…

Continue Reading