buat akaun wordpress.com
Teknikal Blog

buat akaun wordpress.com walaupun….

Buat akaun wordpress.com walaupun…. apa? hahahaha… tajuk macam tergantung kan? bukan saja-saja gantung tak bertali macam tu, tapi ada sebab, kenala buat macam tu. Harap faham. Entri ni tak terhad kepada pengguna wordpress sahaja, pengguna blogspot dan platform-platform blogging lain pun digalakkan buat akaun wordpress.com ni juga. Dan saya memandang tinggi kepada blogger yang buat akaun wordpress.com walaupun mereka bukan…

Continue Reading

bilangan entri untuk dapat banyak trafik
Tips Blogging

Jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik

Selalu saya pesan kepada mereka yang buat blog dengan saya (upah saya untuk binakan blog untuk mereka), banyakkan bilangan entri di blog mereka. Terutama sekali bila mereka baru buat blog. Jadi adalah yang tanya banyak tu berapa minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik? Bila nak jelaskan berapa jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik tu, susah nak dijelaskan…

Continue Reading

maklumat pelawat blog kita
Tips Blogging

Macam mana google tahu maklumat pelawat blog kita?

Kebanyakan blogger mesti tahu dan ada akaun google analytics kan? Mesti anda pernah tengok maklumat pelawat blog anda kan? macam… Sistem Operasi, browser, umur, jantina, negeri dan sebagainya kan? Persoalannya, macam mana Google tahu maklumat pelawat blog kita ni? Benda paling senang nak jawab. Berikut adalah antara produk-produk utama Google: Google.com Gmail Google Chrome Android Jadi, yang mana yang anda…

Continue Reading

group blog
Tips Blogging

Senarai group blog facebook

Dah lama dah saya nak buat entri senarai group blog di facebook ni. Asyiklah tertangguh. Punca utama asyik tertangguh nak buat entri senarai group blog di facebook ni adalah kerana terlalu banyak sangat group ping blog kat facebook. Ada diantara group blog di facebook ni, sayalah adminnya… admin atas nama je, sebab saya bukan rajin sangat pun nak mengadap facebook.…

Continue Reading

hosting tu apa
Teknikal Blog

Hosting tu apa?

Entri ni saya wujudkan untuk menerangkan hosting tu apa benda sebab letih dh nk menaip panjang-panjang nak terangkan hosting tu apa bila orang tanya. Hosting ni ada juga yang sebut server. Nak kata salah tu tidak.Nak kata betul pun kurang tepat. Sebab, hosting ni memanglah duduknya didalam server. Hosting ni ada banyak kategori, tapi yang tu kita bincang lain kali…

Continue Reading

tulis panjang-panjang
Tips Blogging

macam mana nak tulis panjang-panjang?

Salah satu tips seo terbaik adalah, panjang entri mesti lebih 300 patah perkataan. Macam mana nak tulis panjang-panjang sampai lebih 300 patah perkataan tu? Mungkin benda ni agak susah terutama sekali kalau korang masih baru dalam dunia penulisan. Mungkin korang dah puas cari cara macam mana nak membolehkan korang untuk menulis lebih panjang. Mungkin korang dah pernah menghadiri bengkel penulisan,…

Continue Reading

buat blog fi
kisah blogger

Siapa yang kena buat blog?

Siapa yang kena buat blog? adakah Internet Marketer sahaja? adakah orang IT sahaja? saya suka bila ada orang tanya soalan ni. atau dia tanya ” perlu ke saya buat blog? ” tapi saya tak suka bila ada orang kata dia orang biasa dan tak perlu pun buat blog. Siapa yang kena buat blog? pada saya, semua orang. Kalau pengemis mampu…

Continue Reading

bertukar kepada wordpress
kisah blogger

Perlu ke bertukar kepada WordPress?

Bila ada blogger tanya pendapat saya, “Perlu ke bertukar kepada WordPress?” Saya pasti akan jawab “tak perlu pun bertukar kepada WordPress“. Maka akan ada pertikaian disitu, sebab saya sendiri guna WordPress. Jadi kenapa saya kata tak perlu tukar kepada WordPress sedangkan saya sendiri guna WordPress dan ambil job untuk buat blog dan website menggunakan WordPress, dan buat servis pindahkan blog…

Continue Reading

idea nama domain yang sesuai
kisah blogger, Tips Blogging

Idea nama domain yang sesuai

Masalah nak cari idea nama domain yang sesuai ni biasanya dihadapi blogger yang pertama kali nak beli domain atau mereka yang beralih dari blogspot atau wordpress.com kepada self-hosted wordpress. Apa beza wordpress.com dengan self-hosted wordpress? baca ni >> beza wordpress.com dan wordpress.org Kebanyakkan yang upah saya untuk buat blog, selalu mintak idea nama domain yang sesuai. Pada saya, hampir semua…

Continue Reading

pengalaman berblog saya
kisah blogger

Pengalaman berblog 12 tahun

Sebenarnya saya tak tahu nak bagi tajuk apa untuk entri ni, cuma saya nak kongsikan apa yang saya nampak sepanjang saya jadi blogger selama 12 tahun. Jadi.. saya buatlah tajuk pengalaman berblog 12 tahun. Dah lama dah saya nak buat entri pengalaman berblog 12 tahun ni dah lama dah saya nak buat. Dah bertahun-tahun dah saya nak buat, setiap tahun…

Continue Reading