motivasi untuk menulis blog
kisah blogger

Motivasi untuk menulis blog

Motivasi untuk menulis blog ni sangat penting, terutama sekali jika anda baru menceburkan diri dalam dunia blogging ni atau anda baru buat blog, macam dua blog saya ni iaitu sayablogger.com ni dan sayabukancikgu.com. Cabaran utama dalam dunia penulisan ni adalah Writer’s Block, yang bermaksud sama ada klita tak dapat menghasilkan penulisan baru atau tak dapat nak siapkan penulisan yang kita…

Continue Reading

buat akaun wordpress.com
Teknikal Blog

buat akaun wordpress.com walaupun….

Buat akaun wordpress.com walaupun…. apa? hahahaha… tajuk macam tergantung kan? bukan saja-saja gantung tak bertali macam tu, tapi ada sebab, kenala buat macam tu. Harap faham. Entri ni tak terhad kepada pengguna wordpress sahaja, pengguna blogspot dan platform-platform blogging lain pun digalakkan buat akaun wordpress.com ni juga. Dan saya memandang tinggi kepada blogger yang buat akaun wordpress.com walaupun mereka bukan…

Continue Reading

bilangan entri untuk dapat banyak trafik
Tips Blogging

Jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik

Selalu saya pesan kepada mereka yang buat blog dengan saya (upah saya untuk binakan blog untuk mereka), banyakkan bilangan entri di blog mereka. Terutama sekali bila mereka baru buat blog. Jadi adalah yang tanya banyak tu berapa minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik? Bila nak jelaskan berapa jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik tu, susah nak dijelaskan…

Continue Reading

maklumat pelawat blog kita
Tips Blogging

Macam mana google tahu maklumat pelawat blog kita?

Kebanyakan blogger mesti tahu dan ada akaun google analytics kan? Mesti anda pernah tengok maklumat pelawat blog anda kan? macam… Sistem Operasi, browser, umur, jantina, negeri dan sebagainya kan? Persoalannya, macam mana Google tahu maklumat pelawat blog kita ni? Benda paling senang nak jawab. Berikut adalah antara produk-produk utama Google: Google.com Gmail Google Chrome Android Jadi, yang mana yang anda…

Continue Reading

group blog
Tips Blogging

Senarai group blog facebook

Dah lama dah saya nak buat entri senarai group blog di facebook ni. Asyiklah tertangguh. Punca utama asyik tertangguh nak buat entri senarai group blog di facebook ni adalah kerana terlalu banyak sangat group ping blog kat facebook. Ada diantara group blog di facebook ni, sayalah adminnya… admin atas nama je, sebab saya bukan rajin sangat pun nak mengadap facebook.…

Continue Reading